10 Mayıs 2012 Perşembe

KİLO VERDİREN SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR

Aylardan Mayıs ve bütün kadınları aldı bir telaş gidiyor. Telaşın adı tabii ki zayıflama. Şok diyetler, Kan grubu diyeti, Karatay Diyeti, Dukan Diyeti, zayıflama hapları... Benim ise zayıflama konusundaki fikrim hep aynı oldu: her mevsim dengeli ve sağlıklı beslenme bir de egzersiz. Hayatımın hiçbir döneminde, doğum yaptıktan sonra bile, diyet yapmadım ve doğumda aldığım 17 kiloyu verdim. Mesleğim gereğince çok önemli diyet ve beslenme uzmanlarıyla biraraya geldim, konferanslarına, toplantılarına katıldım. Onların engin tecrübelerinden çıkarılan sonuç basit ve uygulanabilir; herşeyden yiyin ama ölçüyü abartmayın, egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin, doyacak kadar yiyin, kahvaltı öğününü atlamayın, süt ürünlerini tüketin ve sağlıklı atıştırmalıklara mutlaka yer açın. 
Peki nedir bu sağlıklı atıştırmalıklar? Sizler için bu konuyu Nil Diyet Merkezi'nin sahibi, diyetisyen Nil Şahin Gürhan'a sordum. Harika karışımlar verdi, mutlaka denemelisiniz. 


İnsanın yaşamına değer katan beslenme sistemini öncelikli olarak hedefleyen Gürhan çok önemli hatırlatmayı da yaptı: Bu sağlıklı atıştırmalıkları kilo almadan yemek için üç ana öğünü sağlam olarak yapmalısınız. Öğünler yağ, karbonhidrat, protein açısından dengeli, vitamin ve mineral yönünden yeterli düzeyde olmalı. Bunu sağlamak için ana öğünleriniz et grubu, sebze-meyve grubu, süt- yoğurt ve ekmek gibi karbonhidrat grubunu içermelidir. 

 SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR:
1) Kuru üzüm ve leblebi karışımı: Bir çay bardağı kadar kuru üzüm  ve leblebiyi karıştırın ve çantanıza koyun. Besin değeri yüksek bir aburcubur.
2)Fındık ve kuru üzüm karışımı: Fındık kilo vermede çok etkili bir besin. Bir de üzüm ile karıştırarak yerseniz demir ve flavonoidlerden zengin bir karışım elde edersiniz bu da metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. 
3)Ceviz: Omega 3 zengini olan ceviz, hem tok tutar hem de metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırır. Ayrıca zinde ve enerjik olmayı sağlar. Öneri: 1 avuç cevizi 1 adet elma ya da başka bir meyve ile tüketmek hızlı kilo vermenize yardımcı olur. 
4)Peynir, ekmek, maydanoz ile hazırlanan sandviç: Bu üçlü metabolizmayı hızlandırarak, kilo vermenize yardımcı olur. 
5)Yoğurt ve maydanoz karışımı: Yoğurttaki kalsiyum yağ yakmayı hızlandırdığı gibi, vücuttaki ödemi azaltarak, dolaşımı hareketlendirir ve kilo vermenize yardımcı olur. Gece yatmadan önce yoğurt ile maydanoz yerseniz, yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmış olursunuz. 
6)Yoğurt, yulaf ezmesi ve ceviz karışımı: yulaf ezmesi sindirim sisteminin çalışmasına çok yardımcıdır. Üçünü birarada tüketmek ise metabolizmanızın maksimum düzeyde çalışmasına yardımcı olur. 
7)Meyveli probiyotik yoğurt: Bağışıklık sistemini güçlendiren eğlenceli bir besin. 
8)Ayran: En sağlıklı içeceklerden biri. Soda ile birlikte tükettiğinizde ise terlemeyle kaybedilen suyun ve minerallerin yerini doldurur. 
9)Süt: Tokluk sağlayan, kasları geliştiren sütü özellikle sıcak içmeye gayret gösterin. Bir de neskafe, Türk kahvesi veya kakaoyla karıştırmak hem lezzetini çeşitlendirir, hem de metabolizmanızı az da olsa hızlandırır.
10) Süt ve bitter çikolata: Çikolata mutlu eden keyifli bir abur cubur.  Süt ile birlikte ölçüde miktarda tüketmek kilo verme hızını yükseltiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder