10 Temmuz 2012 Salı

MARILYN MONROE AŞKINA!


Tam elime, uzun bir zamandır okuduğum, bitmesini de hiççç istemediğim, Marilyn Monroe'nin kitabını almıştım ki maillerimde "Marilyn sergisi" bültenini gördüm. Öncelikle kitaptan söz etmek istiyorum. Marilyn Monroe hakkında yazılmış en iyi kitap bana göre: J.Randy Taraborrelli'nin kaleme aldığı "Marilyn Monroe ve Bilinmeyen Hayatı". Hayatını okudukça zaten hayranı olduğum, gelmiş geçmiş en unutulmaz sarışın olan, güzelliği ile herkesin başını döndüren ama bir o kadar da dramatik bir hayata sahip bu kadını, keşke tanısaydım ve onunla vakit geçirme şansına sahip olsaydım diyorum... Asıl adı Norma Jeane, 1 Haziran1926 Los Angeles doğumlu. Yuvada, korumacı ailelerin yanında kalarak geçirdiği bebeklik ve çocukluk döneminden sonra evlilik hayatında da aradığı mutluluğu bulamayan, kariyerinde her zaman eleştirilen, disiplinli çalışamayan, uyku hapları ve sakinleştiricilere bağımlı bir şekilde hayatının geri kalanını geçiren bu kadının hayatını okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Ölümünün üstünden yıllar geçse de 50'li yılların unutulmaz seks ikonunun ardında yatan ve bakışlarına da yansıyan ürkek ve hüzünlü hayatı sizi de çok etkileyecek...  Frank Sinatra Monroe için bakın ne demiş: "Limondan limonata yapmayı bilen bir kadın varsa o da Marilyn Monroe'dur" Ünlü olduktan sonra trajik olayları bile kendi lehine çevirebilen bu kadının hayatı hakkında hala, kitapta bile yok, aydınlanamayan sır perdeleri var.
Yazıma konu olan fotoğraflara gelince; bunlar moda dünyasının tanınmış ismi Salvatore Ferragamo'nun ünlü ikona ithafen gerçekleştirdiği "Marilyn" adlı sergisinden. Bu sergiyi görmek isterim derseniz yönünüzü Floransa'ya çevirmeniz gerekecek. Lakin filmlerinde ve özel hayatında giydiği  30'a yakın kült model "Salvatore Ferragamo Müzesi'nde" 28 Ocak 2013 tarihine kadar sergilenecek. Serginin küratörlüğünü ise Steffanno Ricci ve Sergio Risaliti yapıyor. Sergide fotoğrafların yanı sıra Monroe'nun giydiği 50ye yakın kıyafet ve ayakkabılar da yer alıyor. Sizi bu muhteşem karelerle baş başa bırakıyorum. 


MARILY, JFK'e  (John F.Kennedy) doğumgünü şarkısını söylüyor. Üzerinde "sadece Monroe'nin giyebileceği bir elbise" diye tanımladığı elbise var.  (Açıklama:J. Randy Taraborrelli kitabından alıntıdır.)

MARILY, 1953 yapımı Gentlemen Prefer Blondes'ta (Erkekler Sarışın Sever) "Diamonds Are a Girl's Best Friend's"i söylerken. (Açıklama J.Randy Taraborrelli kitabından alıntıdır.)

Anne olmayı çok isteyen ünlü yıldız, ailesindeki üç kuşak süren anne kız ilişkilerinin kötü olmasından dolayı kendisine asla güvenemedi ve iyi bir anne olamayacağını düşündü. 

"Erkekler Ssrışın Sever" filminden sonra kendisine "Unutma, daha bir yıldız değilsin" diyenlere şu yanıtı veriyormuş Monroe: "Ne olursam olayım, sarışın benim!" (Kitaptan alıntı)

Yazar Charles Casillo'nun Monroe için söyledikleri: "Marilyn Monroe güzeldi. Seksiydi, çekiciydi. Her zaman çekici. Bunu herkes biliyordu. Sıradan bir seks sembolü değildi. Gerçek bir seks sembolüydü. Fakat bu onun tarafından yaratılıp kusursuzlaştırılmış bir cazibeydi. Çocuksu, masum, kışkırtıcı ve parlaktı. Monroe, sokakların istenmeyen kızından, dönemin en çok arzulanan, hakkında yazılıp çizilen, dedikodusu yapılan, merak edilen kadınını yarattı." (Yukarıda adı geçen kitaptan alıntıdır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder