30 Nisan 2012 Pazartesi

BAHAR DETOKSU




Bahar ayları detoks için en uygun zamanlardır. Ben de sizler için hiç zorlanmadan yapabileceğiniz, sadece üç gün sürecek bir detoks programını çok severek takip ettiğim, bilimsel çalışmaları ile her zaman dikkat çeken uzman diyetisten Selahattin Dönmez'den aldım.

Nişantaşı'ndaki "Fark Etmeden Diyet" merkezinde uyguladığı programlarla kişilerin hayat boyu sağlıklı kiloda kalmasını sağlayan, şok diyetleri reddeden ve zararları konusunda hep uyarılarda bulunan, birçok ünlünün sağlıklı yaşam ve beslenme uzmanı diyetisyenin zayıflama üzerine kitapları da bulunuyor.
Dönmez, bu program sayesinde kışın yarattığı stresten kurtulabileceğinizi, vücudunuzda oluşan bahar yorgunluğunu atabileceğinizi, karaciğer, böbrek ve bağırsak sistemlerini dengede tutabileceğinizi söylüyor. Uzman diyetisyen bu detoks programını uygularken yapmanız gerekenleri ise şöyle sıralıyor: 
1)Detoks süresince sağlıklı kilosunda olanlar günde 7 su bardağı su içmeli. Sağlıklı kilodan her 5 kilo fazlası için ise ekstra 1 su bardağı su içilmeli. Su dışında sıvı kaynaklı içecekleri de mutlaka tüketmeliyiz. Şekeri azaltılmış, katkı maddesi içermeyen gazsız içecekler, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suları. 
2)Program süresince sadece zeytinyağını kullanın, saf hali ile besinlere pişirmeden ekleyin. 
3) Bal bu programın vazgeçilmezi. 3 gün boyunca sabah uyanınca ve gece yatarken bal iksirini içmelisiniz. Bal mide, bağırsak sisteminin sağlıklı gelişmesine yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, grip gibi enfeksiyonlarla mücadele etmenizi kolaylaştırır. Vücudun performansını ve zindeliğini artırır. 
BAL İKSİRİ:Bir çay kaşığı iyice ezilmiş taze zencefil, bir tatlı kaşığı bal ile iyice karıştırılır. Üzerine çok az  tarçın ilave edilir. Bu karışımı ılık su ile tüketirseniz bağırsaklarınız hareketlenir ve sindirim sisteminizi temizleyici görev yapar.
4) Bu programın ikinci vazgeçilmezi ise greyfurt. Eğer günde sadece yarım greyfurt yerseniz beslenmeniz için gerekli olan C vitamini, diyet liflerini, potasyum, folat ve pantetonik asit gibi vitaminleri de vücuda almış olursunuz. Bunun dışında 150'den fazla bitkisel yararlı kimyasalı içeren greyfurt tam bir ecza dolabıdır. 
5) Diğer vazgeçilmez besinler ise: kivi, ananas ve avakado.Sodyum ve arginin gibi aminoasitler yönünden zengin kivi ile yenilenecek, zinde kalacaksınız. Avokado ile gözlerinizin içi parlayacak, yorgunluğunuzu giderecek  ve uyku kalitenizi artırabileceksiniz.  Ananas ile vücudunuzdaki şişkinliklerin  ve vücutta meydana gelebilecek iltihapların azaltılmasına yardımcı olacak, sindirimi düzenleyeceksiniz.  

DETOKS PROGRAMI:  

Öncelikle uyanır uyanmaz bal iksiri ile güne başlayın.  Önerilen ölçülerde suyu ve sıvı içeren içecekleri tüketin. Bitki çaylarını da gün içinde tüketebilirsiniz.
Kahvaltı: 1 yemek kaşığı lor peyniri, 1 ince dilim yulaf ekmeği, yarım taze avokado,  bol domates dilimleri, taze nane yaprakları ve üzerine gezdirilmiş zeytinyağı 
Ara öğün: 1 adet kivi 
Öğle: 1 kase taze sebzelerden hazırlanmış sebze çorbası, yarım avokado, bol domates dilimleri, taze nane yaprakları üzerine gezdirilmiş bir yemek kaşığı zeytinyağı 
İkindi öğünü: İki ince dilim ananas
Akşam öğünü: 100 gr buğulama tercih edilen balık, yarım avokado, bir su bardağı taze sıkılmış greyfurt suyu,  bol domates dilimleri, taze nane yaprakları üzerine gezdirilmiş bir yemek kaşığı zeytinyağı. 
Ara öğün: 7 adet taze veya kuru ceviz için. 
Yatmadan önce bal iksiri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder